Το πνευματικό νόημα του Ιερού αγώνα

Ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, μια από τις ηγετικές μορφές του αγώνα, έδωσε με λίγα απλά λόγια από την πρώτη ώρα της Επανάστασης, το βαθύ πνευματικό νόημα του Ιερού Αγώνα.

Όταν οι Έλληνες μπήκαν στην Καλαμάτα στις 23 Μαρτίου 1821, ο Αγάς μαζεύτηκε στα πιο οχυρά οικήματα της πόλεως και έστειλε τον αντιπρόσωπο του στο κονάκι, που ήταν μαζεμένοι οι Πρόκριτοι και οι Οπλαρχηγοί. Ο Κοκκίνης – έτσι λεγόταν ο απεσταλμένος του Πασά – τους είπε:

– Ο αγάς σας χαιρετά, και ρωτά να του πείτε, τι πράγματα είναι αυτά που κάνετε, και τι κλεφτοδουλειές, που μ’ αυτές θα χάσετε τον ραγιά του Βασιλιά, και την αφεντιά σας· τούτα τα πράγματα δεν θα βγουν σε καλό.

Τότε ο Π. Μαυρομιχάλης του απάντησε με τούτα τα γενναία λόγια:

– Ακούσαμε όσα μας είπες εκ μέρους του Αγά σου, και όσα βλέπετε δεν είναι κλεφτοδουλειές, είναι πράγματα στερεά, και δεν είναι μονάχα δικά μας, είναι του Θεού και των Βασιλέων· διότι οι Έλληνες έως τώρα υπέφεραν τις τυραννίες και τα βασανιστήριά σας τόσα χρόνια· δια τούτο ημείς δεν είμαστε σαν εσάς τύραννοι και διώκτες της ανθρωπότητος, και δε θα καταδεχτούμε να σας πειράξουμε στο παραμικρό· αλλά και εσείς (μπορείτε να) μένετε εις τα σπίτια σας ανενόχλητοι και (να) δίνετε δύο φλουριά ή κάθε οικογένεια τον χρόνο…».

Στη βοήθεια του Θεού στηρίχθηκαν οι πρωτεργάτες της Εθνεγερσίας. Τον «Κύριον των δυνάμεων» ευχαριστούν. Δεν οικειοποιούνταν τους θριάμβους τους. Και η εξυπνάδα τους, και η αντρειοσύνη τους έπαιζαν το ρόλο τους. Ήταν οι μικροί Δαυίδ, που νικούσαν τον επηρμένο Γολιάθ. Αλλά σαν μικροί που ήταν και άοπλοι, έβλεπαν ολοφάνερα την χάρη του Θεού να τους ισχυροποιεί, να τους δυναμώνει, να τους δίνει φτερά, για να διώκουν, μετρημένοι στα δάκτυλα αυτοί, μύριους εχθρούς.

Στις 23 Μαρτίου 1821 μπήκαν οι Έλληνες στην Καλαμάτα όπου έκαναν δοξολογία στους Αγίους Αποστόλους με επικεφαλής τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και τους άλλους οπλαρχηγούς «ευχαριστούντες και δοξάσαντες τον Παντοδύναμον, που τους βοήθησε να καταλάβουν και ελευθερώσουν την Καλάματα χωρίς να χυθεί αίμα».

Πηγή: ΠΝΟΕΣ ΠΙΣΤΕΩΣ, εκδόσεις “ΖΩΗΣ”, Αρχιμανδρίτου Ιωάννου Αλεξίου

Πηγή Εικόνας: Ευάγγελος Δράκος, Η δοξολογία της 23ης Μαρτίου στη Καλαμάτα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *