Tι είναι η Χριστιανική Φοιτητική Ένωση;

Αγαπητέ φίλε, αγαπητή φίλη,

Καλώς ήρθες στη συντροφιά της Χριστιανικής Φοιτητικής Ένωσης!

Από τα πρώτα σου βήματα μέσα στο χώρο της είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσεις ότι η ΧΦΕ πρόκειται για ένα σωματείο με μεγάλη ιστορία. Ιδρυμένη το 1945, η Χριστιανική Φοιτητική Ένωση αποτελεί την συνέχεια του «Ακαδημαϊκού Κοινωνικού Συνδέσμου» (ίδρυση 1933) και συνιστά τον φοιτητικό τομέα του Συλλόγου Εσωτερικής Ιεραποστολής «ο Απόστολος Παύλος». Νομικά έχει τη μορφή και την οργάνωση σωματείου (Διοικητικό Συμβούλιο – Γενική Συνέλευση), ενώ πνευματικά τελεί υπό την εποπτεία της Ορθόδοξης Αδελφότητας Θεολόγων «η ΖΩΗ», που επί έναν αιώνα (ίδρυση το 1907 από τον μακαριστό π. Ευσέβιο Ματθόπουλο) εργάζεται και προσφέρει στους κόλπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας ανά τον κόσμο.
Στα 80 και πλέον χρόνια δράσης της, η ΧΦΕ δεν έχει σταματήσει να πρωτοπορεί στους δύο στόχους που το ίδιο το καταστατικό της ορίζει: την πνευματική οικοδομή και στήριξη των μελών της και την ιεραποστολική δράση και μαρτυρία στο Πανεπιστήμιο και την κοινωνία. Γι’ αυτό και την προσφορά της έχουν επανειλημμένα εξάρει τόσο ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος καθώς και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.
Πλήθος σημαντικών ανθρώπων, διακεκριμένων στην Εκκλησία, την επιστήμη και τις τέχνες ήταν μέλη της στα φοιτητικά τους χρόνια. Στη λίστα από τα άτομα που πέρασαν από αυτή δε θα βρεις μόνο μορφές όπως οι Αρχιεπίσκοποι Αλβανίας κ. Αναστάσιος και πρώην Αμερικής κ. Δημήτριος αλλά πιθανότατα και κάποιο γονιό η παππού σου.
Με πλήρη συνείδηση, λοιπόν, της ευθύνης και του χρέους της απέναντι σε όσους υπηρέτησαν σε αυτή, η ΧΦΕ συνεχίζει τη δράση της και στη σημερινή εποχή με νεανικό παλμό και νέες πρωτοβουλίες.

Κύκλοι Μελέτης Αγίας Γραφής

Βασικός πυρήνας των δράσεών μας είναι οι εβδομαδιαίοι κύκλοι μελέτης της Αγίας Γραφής στο κτήριο επί της οδού Καρύτση 14 στο κέντρο της Αθήνας.

Για τους φοιτητές κάθε Δευτέρα στις 19:30-21:00 στο εντευκτήριο του 4ου ορόφου (Καρύτση 14)
Για τις φοιτήτριες κάθε Δευτέρα στις 19:30-21:00 στο εντευκτήριο του 5ου ορόφου (Καρύτση 14)

Η Αγία Γραφή αποτελεί την πεμπτουσία της χριστιανικής πίστης και σε μια εποχή που οι νέοι απομακρύνονται συνεχώς από το βιβλίο κρίνεται όλο και πιο απαραίτητη η γνωριμία με Το Βιβλίο. Έτσι, κάθε ακαδημαϊκή χρονιά εστιάζουμε και σε ένα διαφορετικό βιβλίο, είτε της Παλαιάς είτε της Καινής Διαθήκης, με στόχο να αναδείξουμε την επικαιρότητα του στη σύγχρονη εποχή και τις απαντήσεις που έχει να δώσει στους νεανικούς μας προβληματισμούς.

Ομιλίες

Ευκαιρίες για επικοινωνία με άλλους ομιλητές μάς δίνονται στην ετήσια σειρά «Θεολογικών διαλόγων». Πρόκειται για εισηγήσεις που πραγματοποιούνται μια φορά το μήνα, συνήθως Σάββατο και ώρα 19:00, και έχουν στόχο τον περαιτέρω καταρτισμό μας σε θέματα όχι μόνο θεολογικά, αλλά και κοινωνικά, επιστημονικά, ιστορικά κ.α. Οι προσκεκλημένοι μας προέρχονται από μια ευρεία γκάμα κλάδων και αποσκοπούν στο να συσχετίσουν την χριστιανική μας ταυτότητα με τις υπόλοιπες πτυχές ενός ανθρώπου που κάνει τα πρώτα του αυτόνομα βήματα μέσα στην κοινωνία.
Ειδική κατηγορία αποτελούν και οι ομιλίες που διοργανώνουμε στο πανεπιστήμιο. Συνήθως πρόκειται για μία ομιλία κάθε Άνοιξη που συνδιοργανώνεται με τους φοιτητές της «Χριστιανικής Φοιτητικής Δράσης», έχοντας τις βλέψεις μιας δυναμικής μαρτυρίας πίστης με αποδέκτες τους υπόλοιπους συμφοιτητές μας. Στο παρελθόν, συνεργαστήκαμε με διακεκριμένους ομιλητές όπως ο Κλάους Κένεθ και ο αείμνηστος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Παύλος.

Εκδρομές

Φυσικά, δεν λείπουν και οι έξοδοι εκτός Αθήνας. Είτε πρόκειται για εκδρομές, είτε για εξορμήσεις (επισκέψεις σε ακριτικές περιοχές της Ελλάδας με στόχο την τόνωση του θρησκευτικού και εθνικού φρονήματος των κατοίκων), είτε ακόμα για την φοιτητική μας κατασκήνωση το καλοκαίρι, πρόκειται για εμπειρίες που δύσκολα βρίσκεις αλλού.

Τομέας «Παρεμβολής»

Η έκδοση της “ΠΑΡΕΜΒΟΛΗΣ”, πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους τομείς ενασχόλησης της ΧΦΕ. Πρόκειται για το τριμηνιαίο περιοδικό που το 1989 έβαλε τη φωνή των φοιτητών μέσα στα πανεπιστήμια, δίνοντας μια δυναμική μαρτυρία με τη φρεσκάδα και το μεράκι νέων ανθρώπων. Με πρωτοπόρα εμφάνιση και θεματολογία έδωσε στην εποχή της μια νέα οπτική στην έννοια του χριστιανικού εντύπου.
Τριάντα και πλέον χρόνια μετά, συνεχίζουμε απο σεβασμό σε όσους μας άφησαν έναν άμεσο τρόπο να εργαζόμαστε ιεραποστολικά και επειδή πάνω απ’ όλα διαπιστώνουμε ότι ανάμεσα στα χριστιανικά έντυπα που απευθύνονται σε φοιτητές, η Παρεμβολή είναι από τα λίγα που γράφεται επίσης από φοιτητές και νέους επιστήμονες. Είναι το πάτημα του νέου να μιλήσει ανοιχτά για ό,τι τον απασχολεί και να σπείρει τον ευαγγελικό λόγο με έναν εναλλακτικό τρόπο.
Μπορείτε να ακολουθήσετε τη σελίδα της Παρεμβολής στο Facebook εδώ:
https://www.facebook.com/Paremvoli/
Πληροφορίες για την εγγραφή στο περιοδικό και την ανανέωση της συνδρομής σας μπορείτε να αναζητήσετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση paremvoli@xfe.gr, καθώς και στον σύνδεσμο https://www.xfe.gr/eggrafi-paremvoli-ananeosi-syndromis/.

Τομέας «Ραδιοκαταγραφών»

Η εκπομπή των “Ραδιοκαταγραφών” αποτελεί τη φωνή της Χριστιανικής Φοιτητικής Ένωσης στους 91,2 FM του ραδιοφωνικού σταθμού της Πειραϊκής Εκκλησίας. Εξακολουθεί να εκπέμπει σταθερά κάθε Κυριακή στις 21:30 «για νέους ακροατές, που δεν παραμένουν θεατές».
Μπορείτε να ακολουθήσετε τη σελίδα των Ραδιοκαταγραφών στο Facebook εδώ: https://www.facebook.com/Radiokatagrafes

Εκδοτική δράση

Κατά καιρούς η ΧΦΕ έχει προβεί στην έκδοση ποικίλων βιβλίων. Αναφέρουμε ενδεικτικά τα πιο πρόσφατα:

Ένας άνθρωπος μιλάει στον Θεό

Συγγραφέας: Δημήτριος Τρακατέλλης, πρώην Αρχιεπίσκοπος Αμερικής. Περιλαμβάνει τις σκέψεις ενός ανθρώπου προς το Θεό την ώρα της προσευχής που θα μπορούσαν να γίνουν και δικές μας. Το βιβλίο είναι διαθέσιμο δωρεάν σε ηλεκτρονική μορφή στο παρακάτω σύνδεσμο:

Ζωή χωρίς Πάθη

Περιλαμβάνει μια σειρά άρθρων της «Παρεμβολής» σχετικά με καθένα από τα οκτώ βασικά πάθη του ανθρώπου, έτσι όπως μιλάνε γι’ αυτά οι πατέρες της Εκκλησίας μας.

Ώρα 5 και 28

Απάνθισμα διηγημάτων απο παλαιότερα τεύχη της «Παρεμβολής»
Η κεντρική διάθεση των βιβλίων μας γίνεται από το βιβλιοπωλίο «ΖΩΗ» Καρύτση 14, καθώς και από επιλεγμένα συνεργαζόμενα βιβλιοπωλεία στο κέντρο της Αθήνας (Απ. Διακονία, Πολιτεία, Φιλοκαλία, Γρηγόρης, Εν πλω) και την Αγ. Παρασκευή (Ορθόδοξος Λόγος).

Όλα αυτά, ωστόσο, εξακολουθούν να μην επαρκούν για να περιγράψουν όλες τις πτυχές του τι είναι η Χριστιανική Φοιτητική Ένωση. Σε μια εποχή που η πίστη μας παρουσιάζεται αναχρονιστική, εμείς πιστεύουμε πως το μήνυμα του Ευαγγελίου είναι πιο επίκαιρο από ποτέ! Αρνούμαστε να δεχθούμε πως ο λόγος του Θεού είναι ανεπίκαιρος, λόγος που δεν χωράει στη ζωή μας. Με νεανικό ενθουσιασμό και παλμό δίνουμε τη δική μας μαρτυρία και το δικό μας μήνυμα!
Αν θελήσεις να επικοινωνήσεις μαζί μας, μπορείς να το κάνεις στην ηλεκτρονική διεύθυνση xfe@xfe.gr και στο τηλέφωνο 210-3237154. Μπορείτε να ακολουθήσετε τη σελίδα της ΧΦΕ στο Facebook εδώ: https://www.facebook.com/StudentsChristianUnion
Με την ελπίδα, λοιπόν, ότι θα σε δούμε από κοντά σε κάποια από της δραστηριότητές μας σου ευχόμαστε καλή πρόοδο και καλή δύναμη στον πνευματικό αγώνα.

Με εκτίμηση,
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΧΦΕ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *