Θέλεις να βρεις χάρη και έλεος;

Προσερχώμεθα οὖν μετὰ παρρησίας τῷ θρόνῳ τῆς χάριτος ἵνα λάβωμεν ἔλεον καὶ χάριν εὕρωμεν

Εβρ. 4,16

Πριν έλθει ο Χριστός στον κόσμο, υπήρχε ο Μωσαϊκός Νόμος. Κάθε παράβαση στο Νόμο αυτό, είχε σκληρή τιμωρία. Μετά την έλευση του Κυρίου μας και τη σταυρική του θυσία, τη θέση του Νόμου την πήρε η Χάρη. Και αντί της παραδειγματικής τιμωρίας για κάθε παράβαση και παρακοή, υπάρχει το έλεος. Δηλαδή η αγάπη του Θεού Πατέρα, είναι έτοιμη να μας συγχωρήσει. Τεράστια η διαφορά να αντιμετωπίζεις τον Θεό σαν σκληρό δικαστή και όχι σαν στοργικό Πατέρα, που σε περιμένει με ανοιχτή την αγκαλιά. Πόσο πληγωμένη θα ήταν η καρδιά μας, αν δεν γνωρίζαμε πως η Χάρη του Θεού, έχει τη δύναμη να συγχωρήσει κάθε αμαρτία μας, αρκεί να επιστρέψουμε κοντά Του σαν τον «άσωτο υιό»!

Η χάρη του Θεού μας σώζει

Η θεία χάρη είναι υπερφυσική δύναμη που προσφέρεται δωρεάν στον καθένα μας. «Ἀδελφοὶ ἑνὶ ἑκάστῳ ἡμῶν ἐδόθη ἡ χάρις» (Εφεσ. 2,7), μας βεβαιώνει ο απόστολος Παύλος. Είναι μιά ουράνια και ευεργετική ενέργεια του Θεού στη ζωή και στις ψυχές μας. Όπως σ’ ένα κατάδικο που πρόκειται να εκτελεσθεί, του δίνει χάρη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και δεν τον σκοτώνουν, έτσι και ο Κύριός μας, μας προσφέρει τη λυτρωτική του χάρη και μας σώζει από τον αιώνιο θάνατο. Το Αίμα του Χριστού μας, που χύθηκε στον Σταυρό του Γολγοθά, είναι ανεξάντλητη πηγή χάριτος και ελέους. Γι’ αυτό η χάρη είναι η εύνοια του Θεού Πατέρα για μας, που με τη θυσία του Υιού Του, μας ξανάκανε παιδιά Του. Αυτή η εξαιρετική εύνοια μας συνοδεύει, όπου κι αν σταθούμε. Έρχεται κάθε μέρα να γεμίσει την ύπαρξή μας. Αλλά τί μας προσφέρει η χάρη του Θεού; Ότι προσφέρουν οι ακτίνες του ήλιου στη γη μας. Ότι οι μικρές σταγόνες της βροχής στα διψασμένα χωράφια. Ο ήλιος φωτίζει, θερμαίνει και ζωογονεί τα πάντα επάνω στη γη. Ο Ήλιος της Δικαιοσύνης ο Χριστός μας, μας φωτίζει, μας θερμαίνει, ζωογονεί τις ψυχές μας. Σβήνει τις ενοχές μας με το μυστήριο της Μετανοίας και Εξομολογήσεως. Μας σώζει και μας δικαιώνει, με μιά βασική προϋπόθεση: Εφ’ όσον μετανοούμε ειλικρινά και αλλάζουμε ζωή. «Χάριτί ἐστε σεσωσμένοι» μας βεβαιώνει ο Απόστολός μας. (Εφεσ. 2,5).

Το έλεος του Θεού μας καταδιώκει

Ονομάζουμε τον Θεό και Κύριό μας, Πολυέλεο και Πολυεύσπλαχνο. «Σπλάχνα οἰκτιρμῶν» έχει ο ουράνιος Πατέρας μας. Πλούσια και ανεξάντλητα τα ελέη του Θεού.
Τί θησαυρός, αλήθεια, αδαπάνητος είναι το έλεος του Θεού! Τί μεγάλη παρηγοριά για μας τους ταλαίπωρους ανθρώπους, για μας τους αμαρτωλούς! Όταν με τη σκέψη μας γυρίζουμε στα περασμένα χρόνια της ζωής μας και κάνουμε αυτοκριτική, βλέπουμε τόσες παραβάσεις στις άγιες εντολές Του! Τόσες παραλείψεις στα έργα της αγάπης! Τόσες μικρές και μεγάλες ίσως αμαρτίες με τις οποίες λυπήσαμε τον Κύριό μας και μολύναμε τον λευκό χιτώνα της ψυχής! Και ο Κύριός μας, πάντα μας δέχεται και πάντα μας συγχωρεί, εφ’ όσον μετανοούμε ειλικρινά. Με κατάπληξη βλέπουμε πόσο πλούσια χύθηκε πάνω μας το έλεός Του! Ακόμη από πόσους και πόσους κινδύνους ψυχικούς και σωματικούς μας προφύλαξε. Πράγματι αυτό που γράφει ο Προφήτης Δαυίδ το διαπιστώνει ο καθένας μας στη ζωή του: «Το έλεός σου καταδιώξει με πάσας τας ημέρας της ζωής μου» (Ψαλμ. 22,6). Και ο Θεοδώρητος ερμηνεύοντας το στίχο αυτό γράφει: «Όλων των αγαθών έγινε πρόξενος η ανέκφραστή σου, Κύριε, φιλανθρωπία. Γιατί σαν κυνηγός αγάπης και ελέους μας καταδίωξε και μας έφθασε και μας μετέδωσε τη σωτηρία». Συγκινημένος ο Δαυίδ από την ασταμάτητη αυτή καταδίωξη, αναφωνεί: «Τὰ ἐλέη σου Κύριε ἀπὸ τοῦ αἰῶνος εἰσί» (Ψαλμ. 24,6).

Πηγή: Περιοδικό Ζωή, τεύχος Μαρτίου 2023

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *