Οι υποσχέσεις του Θεού

Ἀδύνατον ψεύσασθαι Θεόν

Εβρ. 6,18

Ο ΘΕΟΣ είναι πάντοτε και σε όλα αξιόπιστος. Δεν υπάρχει περίπτωση να διαψευσθεί. Κάθε λόγος Του είναι αληθινός. Οι υποσχέσεις Του είναι αδιανόητο να μην πραγματοποιηθούν. Ας δούμε όμως τί μας λέει το αποστολικό ανάγνωσμα.
Ο Θεός υποσχέθηκε στον Αβραάμ ότι θα τον ευλογήσει πλουσιοπάροχα και θα του δώσει πολλούς απογόνους. Την διαβεβαίωση αυτή του την έδωσε επανειλημμένως. Και τον κάλεσε να φύγει από την πατρίδα του και να έλθει στη γη της «επαγγελίας». Ο Αβραάμ ήταν βέβαια αφοσιωμένος και πιστός στον Θεό, αυτό δεν απέκλειε όμως να του γεννηθούν κάποιες αμφιβολίες. Γι’ αυτό ο Θεός επιβεβαιώνει την υπόσχεσή Του με όρκο. Όρκο που έδωσε στον Ίδιο τον Εαυτό Του.
Ο Αβραάμ χωρίς καμιά αμφιβολία δέχτηκε τις υποσχέσεις του Θεού. Είχε τη βεβαιότητα πως δεν υπήρχε περίπτωση να μην εκπληρωθούν και να διαψευσθεί ο Θεός. Κι όχι μόνο ο Αβραάμ. Όσοι πίστεψαν στον Θεό, δέχτηκαν τον λόγο Του κι ακολούθησαν το θέλημά του, έχουν την ίδια σιγουριά, πως δεν θα διαψευστούν οι ελπίδες τους και ότι θα εκπληρωθούν στο ακέραιο οι υποσχέσεις του Θεού.
Ο Θεός είναι πάντοτε αξιόπιστος. Αυτό πρέπει να είναι απόλυτη πεποίθησή μας. Πολλά είναι τα γεγονότα που το βεβαιώνουν.

  1. Το πρώτο είναι η προφητεία. Η Παλαιά Διαθήκη είναι γεμάτη από προφητείες. Όχι μονά χα στα προφητικά της βιβλία, αλλά και σ’ όλα σχεδόν τα άλλα. Προφητείες που εκπληρώθηκαν στο ακέραιο στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού. Τί ακριβώς έλεγαν οι προφητείες αυτές; Εκτός από τα περιστατικά της ζωής Του, έκαναν λόγο για την σωτηρία από την αμαρτία που θα την πρόσφερε ο Θεός με την θυσία του Υιού Του. Η εκπλήρωση των προφητειών αποδεικνύουν την αξιοπιστία του Θεού στα όσα μας υπόσχεται.
  2. Το δεύτερο είναι η Ιστορία. Όλα όσα έγιναν και περιγράφονται στην Καινή Διαθήκη. Στα όσα έκανε ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός από τη στιγμή της Γεννήσεώς Του μέχρι την Ανάληψή Του. Αλλά και όσα μας είπε το άγιο στόμα Του. Τά «ρήματα ζωῆς αἰωνίου». Αυτά που μας αποκάλυψε για αυτή τη ζωή και την αιώνια. Για την καινούργια ζωή που έφερε στους ανθρώπους και τον τρόπο, την δυνατότητα της κατακτήσεώς της. Όλα μαρτυρούν και βεβαιώνουν την αξιοπιστία του Θεού.
  3. Και μ’ ένα τρίτο όμως μας βεβαιώνει ο Θεός ότι είναι αξιόπιστος. Με τη ζωή των πιστών, τη ζωή των αγίων. Τη ζωή που έζησαν με την ιεραποστολική τους φλόγα οι Απόστολοι και υλοποίησαν με την αγάπη οι πρώτοι Χριστιανοί. Τη ζωή που επισφράγησαν με τον θάνατό τους οι αμέτρητοι μάρτυρες και ομολογητές της πίστεώς μας. Το βίωμα των πιστών και των αγίων εκφράζει τόσο δυνατά την εμπιστοσύνη στις υποσχέσεις του Θεού. Αυτοί αποτελούν τα ζωντανά πρότυπά μας, για να συνεχίζουμε να εμπιστευόμαστε στις υποσχέσεις του Θεού και να μην κλονίζεται ποτέ η ελπίδα μας σ’ αυτές.
    Εμείς σήμερα ζούμε με αυτή την εμπιστοσύνη στις υποσχέσεις και εντολές του Θεού; Συμμορφώνουμε τη ζωή μας με αυτές; Τότε οπωσδήποτε, εμπνεόμενοι και από τα παραδείγματα των αγίων μας, θα βλέπουμε και στη δική μας ζωή να εκπληρώνονται συνεχώς οι υποσχέσεις του Θεού.

Πηγή: Περιοδικό Ζωή, τεύχος Μαρτίου 2023

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *