Στην αρχή του νέου έτους

Πόσοι άνθρωποι χαιρετούν το νέο έτος που ανατέλλει σαν να μπορούσε η λέξη “νέο” να αλλάξει την πορεία όλων των πραγμάτων έτσι μαγικά! Ανταλλάσουν ευχές, προσφέρουν δώρα, επαναλαμβάνουν στερεότυπα “καλή χρονιά, ευτυχισμένο το νέο έτος”. Και νομίζουν ότι αυτό είναι το παν, ενώ δεν είναι τίποτα.

Ουσιαστικά, αυτά είναι τυπικές ευχές, ειδωλολατρικά μάλλον έθιμα, κούφιες λέξεις, απατηλές φιλοφρονήσεις. Όλος ο κόσμος εύχεται “χρόνια πολλά”. Ευχή ανούσια, αφού μόνο ο Θεός γνωρίζει το τέρμα. Κανείς δεν σκέφτεται να ευχηθεί ένα χριστιανικό τέλος, που είναι το μόνο ορθό και σωτήριο. Δηλαδή παίζουμε με τον χρόνο και ξεχνούμε ότι κάθε έτος που τελειώνει είναι και ένα βήμα προς την αιωνιότητα.

Ο χρόνος! Η λέξη αυτή μόνη της αντηχεί λυπηρά και πένθιμα. Ο χρόνος είναι η αδύνατη, η αβέβαιη και επικίνδυνη γέφυρα που είναι ριγμένη πάνω στην άβυσσο και που περνάμε αμέριμνοι με το βλέμμα προσηλωμένο στο μέλλον, όπου χαμογελούν τα ανθρώπινα όνειρά μας, όνειρα που απομακρύνονται όσο εμείς πλησιάζουμε, φαντάσματα που δεν πιάνονται.

Οι επιστήμονες μελετούν τον χρόνο για να μετρήσουν τη διάρκεια και να υπολογίσουν αποστάσεις… αλλά μένουν συχνά ξένοι προς την αιωνιότητα. Οι φιλόσοφοι εξαντλούν όλη τη σοφία τους για να εμβαθύνουν στα μυστήριά του ή να αψηφήσουν το αδυσώπητο έργο του… Και πεθαίνουν επάνω στο άλυτο αυτό πρόβλημα. Οι ποιητές τού δίνουν μια μορφή και ένα σχήμα και τον υμνούν με στροφές απατηλές ή με ηχηρούς στίχους… Και βρίσκονται και αυτοί στην πλάνη.

Μόνο οι αληθινοί χριστιανοί μπορούν να βλέπουν ψηλότερα από τη γη και να καταλαβαίνουν την αξία του χρόνου. Ο κόσμος σου ψιθυρίζει, σου τραγουδά, σου ψάλλει ευχές, που αποκοιμίζουν την καρδιά σου στην πλάνη. Άκουσε ψυχή μου ποιο πρέπει να είναι για σε το έτος αυτό: Έ τ ο ς χ ρ ι σ τ ι α ν ι κ ό .

Κάθε χρόνος είναι ένα πολύτιμο γυαλιστερό ύφασμα, που σου φέρνουν οι άγγελοι για να το κεντήσεις και να το στολίσεις με τα καλά σου έργα: ευσπλαγχνία, υπομονή, γλυκύτητα, αγνότητα, αγάπη στο καθήκον, των οποίων το σύνολο πρέπει να σχηματίσει μια λέξη που να μπορούν να διαβάζουν όλοι όσοι σε πλησιάζουν. Ιδίως να διαβάζουν οι δυστυχείς εκείνοι που έχουν σπαταλήσει το πολύτιμο ύφασμα και έχουν αρνηθεί την εργασία που προστάζει ο Θεός: Την λέξη Αρετή.

Ο χρόνος είναι η άγραφη σελίδα που ο Θεός θέλει να γράψεις. Άλλοι την τσαλακώνουν ή χαράσσουν σχέδια άχρηστα και δεν κάνουν τίποτε άλλο από παιδικά μουντζουρώματα. Άλλοι θα την ξεσχίσουν ή θα τη λερώσουν.
Συ ψυχή μου, γράψε καλά έργα , ευσεβείς σκέψεις, θυσίες, ελεημοσύνες, καλό παράδειγμα. Η εργασία αυτή αξίζει να γίνει με ζήλο, διότι ο Θεός θα διαβάσει μια σελίδα και θα την κρίνει σύμφωνα με αυτά που θα γράψεις.

Να σπείρεις ένα ανθότοπο με ωραία άνθη και σαν τον καλό κηπουρό να ετοιμάσεις μια εκλεκτή ανθοδέσμη, που σου ζητεί ο Κύριος για να στολίσει τον παράδεισο. Να ψυχή μου τι εργασία ζητεί από σε ο Θεός. Και θα λάβεις πλούσιο το μισθό στο τέλος της ημέρας αν αναλάβεις με ενεργητικότητα το έργο αυτό.

Ψυχές πιστές, χριστιανοί νέοι που αναλαμβάνετε αποφασιστικά πλέον την εκπλήρωση του καθήκοντος, αλλά λυπάστε για το παρελθόν, για τις χτεσινές αποτυχίες, για τις αμέλειες και αταξίες και παραλείψεις του περασμένου χρόνου, σταματήστε στη κορυφή που είναι η πρώτη ημέρα του νέου έτους και κοιτάξτε: Εκεί κάτω, είναι το παρελθόν. Βλέπετε αδυναμίες, ολιγοπιστίες, βελονιές ακατάστατες στο κέντημα, λεκέδες στη σελίδα, αγκάθια στον κήπο. Κοιτάξτε όλα αυτά για να αναγνωρίσετε την αδυναμία σας, τη φτώχεια σας, τον χαμένο καιρό σας, την ατέλειά σας. Και επαναλαμβάνετε τους λόγους του αποστόλου Παύλου: “ἡ δύναμίς μου ἐν ἀσθενείᾳ τελειοῦται” (Β’ Κορ. 12,9).

Στην αρχή λοιπόν του νέου έτους, με νέες σκέψεις και νέους πόθους εξοπλισμένος, επιθυμώ:

Να αγαπώ, να εργάζομαι, ακόμη και να υποφέρω. Όλα αυτά μου φαίνονται ότι είναι καλά και ευχάριστα, διότι για σε Θεέ μου, για την υπακοή σε Εσένα πρέπει να εκπληρώσω τα ιερά αυτά καθήκοντα.

Να σε αγαπώ με όλη μου τη ψυχή, ω Ιησού, αφού Συ τόσο μας αγαπάς· αφού στην αγάπη Σου αντιτάσσουμε τόση αδιαφορία εμείς οι άνθρωποι οι αχάριστοι· Αφού απέναντι στην αγάπη Σου υψώνεται τόσο μίσος στη γη.
Ενίσχυσε Κύριε την αδύνατη θέλησή μου· φώτισε τον νου μου και δώσε, ώστε το έτος αυτό να γίνει για όλους πράγματι έτος νέο, γεμάτο από κάθε αγαθωσύνη και δικαιοσύνη και αλήθεια (Εφ. 5,9) και ε ι ρ ή ν η, προς δόξα του αγίου ονόματός Σου. Αμήν.

(Λόγοι Χρυσοί, τεύχος Δ’)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *