Ο Ιατρός και Ευαγγελιστής Λουκάς

ΕΝΑΣ ΑΠ’ ΤΟΥΣ εκλεκτούς συνεργούς του μεγάλου αποστόλου Παύλου ήταν ο Λουκάς. Την Κυριακή γιορτάζουμε την μνήμη του. Γι’ αυτό και ο λόγος αφιερώνεται σ’ αυτόν. Δεν ήταν τυχαίος άνθρωπος ο άγιος Λουκάς. Είχε προικισθεί από τον Θεό με πολλά χαρίσματα.

Η μορφή του είναι πολύ αγαπητή όχι μονάχα για τον Απόστολο των Εθνών, αλλά ιδιαιτέρως και για μας τους Έλληνες. Γιατί, όπως σημειώνει ο ιστορικός Ευσέβιος, ήταν ελληνικής καταγωγής.

 

«Ἀσπάζεται ὑμᾶς Λουκᾶς ὁ ἰατρὸς ὁ ἀγαπητὸς»

Στην Αντιόχεια της Συρίας πρωτοαντίκρυσε το φως του ήλιου. Στη μεγάλη αυτή και ξακουστή πόλη μέσα σε ειδωλολατρικό περιβάλλον. «Ἦν τὸ γένος τῶν ἀπὸ Ἀντιοχείας», σημειώνει ο Εκκλησιαστικός ιστορικός. Στην πόλη αυτή, που για πρώτη φορά οι μαθητές του Χριστού, πήρανε το όνομα Χριστιανοί (Πραξ. ια΄ 26), υπήρχε παρακμή, διαφθορά, κατάπτωση μεγάλη.

Για τα φοιτητικά του χρόνια, δυστυχώς δεν έχουμε πληροφορίες από τους βιογράφους του. Πάντως φαίνεται ότι ο Λουκάς σχετίστηκε νωρίς με τους Χριστιανούς της Αντιόχειας. Όμως την είσοδό του στον Χριστιανισμό και την φωτισμένη του πίστη στον Λυτρωτή Ιησού, την οφείλει στον φλογερό απόστολο Παύλο. Δάσκαλός του και καθοδηγός του «στα μονοπάτια της χάριτος», ήταν ο Παύλος. Δεν αποκλείεται η πρώτη συνάντηση του νεαρού Λουκά με τον Παύλο να έγινε στην Ταρσό, όπου είχε πάει για να παρακολουθήσει ανώτερες ιατρικές σπουδές. Δέσμιος ο Παύλος στη φυλακή της Ρώμης, γράφει προς τους Κολασσαείς: «Ἀσπάζεται ὑμᾶς Λουκᾶς ὁ ἰατρὸς ὁ ἀγαπητὸς» (Κολ. δ΄ 14). Και όμως η μόρφωση αυτή που πήρε ο Λουκάς δεν τον εμπόδισε καθόλου να δεχθεί την «Καινή Διδαχή», το κήρυγμα του Ευαγγελίου. Και το ιατρικό επάγγελμα δεν στάθηκε εμπόδιο να υπηρετήσει τον Χριστό και να γίνει Ευαγγελιστής του μηνύματός Του. Με το παράδειγμά του αυτό δίνει ένα δυνατό μήνυμα στους σημερινούς Χριστιανούς γιατρούς, αλλά και σε κάθε μορφωμένο άνθρωπο. Δείχνει τον δρόμο για έναν υπέροχο συνδυασμό: Χριστιανικής πίστεως και αληθινής επιστήμης.

Αλλά ο «Λουκᾶς ὁ ἰατρὸς ὁ ἀγαπητὸς», δεν έμεινε μονάχα σ’ αυτόν τον υπέροχο συνδυασμό χριστιανικής πίστεως και επιστήμης. Προχώρησε αποφασιστικά πιο ψηλά. Σ’ ένα πνευματικό άλμα πίστεως και αγάπης. Σε μια θαυμαστή προσφορά του επαγγέλματός του και της ζωής του, στην υπόθεση της ιεραποστολής για τον Χριστό.

Ας σκεφθούμε τον νεαρό γιατρό Λουκά μέσα στην ειδωλολατρική Αντιόχεια. Με πλούσια χαρίσματα. Με πλούτη και αξιοζήλευτη κοινωνική θέση. Και ο Χριστιανισμός τότε ήταν μια αίρεση μισητή για τον λαό και τους άρχοντες. Και ο νεαρός αυτός γιατρός με την πλατιά μόρφωση, με τα πολλά χαρίσματα και ταλέντα, να θέσει τον εαυτό του άνευ όρων στην υπόθεση του Χριστού. Να γίνεται ο ακόλουθος και εκλεκτός συνεργάτης του μεγάλου Αποστόλου. Να προσφέρει 100% τον εαυτό του στην Ιεραποστολή της Εκκλησίας.

Ο «ἰατρὸς Λουκᾶς» ήταν και άριστος ελληνιστής, ιστορικός ακριβής, λογοτέχνης εξαίρετος και με σπάνια συγγραφική ικανότητα. Μας χάρισε δύο από τα βιβλία της Καινής Διαθήκης. Το κατά Λουκάν Ευαγγέλιο και τις Πράξεις των Αποστόλων.

Απευθύνεται προ παντός στους Χριστιανούς που ήταν πρώτα εθνικοί ειδωλολάτρες και δίνει σπουδαίες πληροφορίες για την ζωή και το έργο του Κυρίου μας και της πρώτης Εκκλησίας.

Το Ευαγγέλιό του είναι πολύτιμο. Γιατί περιέχει εκτός των άλλων και μοναδικές σπουδαίες πληροφορίες για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, την θεία Γέννηση και την Υπαπαντή του Χριστού, καθώς και τις δύο περίφημες παραβολές «του καλού Σαμαρείτου» και «του Ασώτου».

Πηγή: Περιοδικό ΖΩΗ, τεύχος Οκτωβρίου 2020

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *