Γνωρίσματα της πραγματικής ζωής

Με στοργική αγάπη ο απόστολος Παύλος γράφει στο αγαπημένο του πνευματικό παιδί, τον Τιμόθεο. Του παραγγέλλει να είναι «Τύπος τῶν πιστῶν…ἐν πνεύματι». Δηλαδή πρότυπο για τους πιστούς Χριστιανούς στην πνευματική ζωή.

«Τύπος γίνου των πιστών… εν πνεύματι»

Α Τιμ. 4,12

Με στοργική αγάπη ο απόστολος Παύλος γράφει στο αγαπημένο του πνευματικό παιδί, τον Τιμόθεο. Τον ονομάζει «γνήσιον τέκνον ἐν πίστει» στην αρχή της επιστολής του (ΑʹΤιμ. 1,2). Στα Λύστρα τον είχε πρωτοσυναντήσει μικρό παιδί κοντά στην πιστή του μητέρα Ευνίκη και τη γιαγιά του Λωίδα. Τώρα έχει ανδρωθεί και είναι εκλεκτός συνεργάτης του. Τον έχει τοποθετήσει Επίσκοπο στη μεγάλη πόλη της Μικράς Ασίας, την Έφεσο. Του παραγγέλλει λοιπόν να είναι:
«Τύπος τῶν πιστῶν…ἐν πνεύματι». Δηλαδή πρότυπο για τους πιστούς Χριστιανούς στην πνευματική ζωή.

Αλλά τί είναι πνευματική ζωή;

Η πνευματική ζωή του Χριστιανού είναι κατ’ αρχήν η πιστή τήρηση των εντολών του Θεού, η εφαρμογή τους στην καθημερινή μας ζωή. «Εἰ θέλεις εἰσελθεῖν εἰς τὴν ζωήν, τήρησον τὰς ἐντολάς» αποκρίνεται ο Κύριος στον αναζητητή της βασιλείας του Θεού, της αιώνιας ζωής. Και η πρώτη και μεγάλη εντολή, που αποδεικνύει και τη γνησιότητα της πνευματικής μας ζωής, είναι η αγάπη. Όταν ζούμε την αγάπη, την αγάπη του Χριστού, τότε μπορούμε να ελέγξουμε και τη γνησιότητα της πνευματικής μας ζωής. Γιατί η αγάπη είναι «πλήρωμα νόμου». Κάτι περισσότερο. Η αγάπη είναι μίμηση Θεού. Ο Θεός είναι αγάπη. Και ο άνθρωπος που αγαπάει προχωρεί από το «κατ᾿ εἰκόνα» στό «καθ᾿ ὁμοίωσιν Θεοῦ». Ο άνθρωπος γίνεται αληθινός άνθρωπος, γιατί γίνεται «θείας κοινωνὸς φύσεως». Έτσι όχι απλώς εξαγιάζεται. Θεώνεται. Ζει την αυθεντική πνευματική ζωή. Μιλάμε για πνευματική ζωή και εξυπακούεται πως χωρίς τη ζωοπάροχη πνοή του Αγίου Πνεύματος δεν υπάρχει πνευματική ζωή. Χωρίς τον χορηγό της ζωής, πώς είναι δυνατόν να υπάρξει ζωή; Ο,τι είναι για τη σωματική μας ύπαρξη ο αέρας, είναι για την πνευματική μας υπόσταση η παρουσία του Πνεύματος του Αγίου. Τί πραγματοποιεί το τρίτο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδος; Τα πάντα. «Πάντα χορηγεί το Πνεύμα το Άγιον». Αυτό αρδεύει την πνευματική ξηρασία μας και γονιμοποιεί τα σπέρματα της αρετής που ο ουράνιος Γεωργός ρίχνει στην ψυχή μας. Αυτό μας χαρίζει τον φωτισμό Του για την εξερεύνηση και κατανόηση της αλήθειας. Αυτό «συναντιλαμβάνεται ταῖς ἀσθενείαις ἡμῶν», συμπροσεύχεται μαζί μας και «ὑπερεντυγχάνει ὑπὲρ ἡμῶν στεναγμοῖς ἀλαλήτοις» (Ρωμ. 8,26) για την πνευματική πρόοδο και σωτηρία μας.
Έτσι έχουμε τα γνωρίσματα της πνευματικής ζωής:


1.Το βιβλικό: Θα τροφοδοτούμε την ψυχή μας με τον Λόγο του Θεού, που είναι το θεμέλιο της πνευματικής ζωής. Χωρίς τη συνεχή μελέτη της Αγίας Γραφής είναι εντελώς αδύνατο να ανθίσει μέσα μας η ζωή του Πνεύματος. Ο ιερός Χρυσόστομος συνιστούσε στους Χριστιανούς της εποχής του να προμηθευτούν την Αγία Γραφή και να την μελετούν συνεχώς.
2. Το αρχικό: Όταν μιλάμε για αρχικό Χριστιανισμό, εννοούμε τη ζωή των πρώτων Χριστιανών, των μαρτύρων και των ομολογητών. Θα είμαστε και μεις ομολογητές της ορθοδόξου πίστεώς μας. Θα δίνουμε τη μαρτυρία μας για τον Χριστό.
3. Το λειτουργικό: Η θεία λειτουργία και τα άγια Μυστήρια της Εκκλησίας μας, είναι όχι μόνον απαραίτητα, αλλά η τροφή μας, η δύναμή μας, η παρηγοριά μας. Η θεία Ευχαριστία είναι το κέντρο της πνευματικής μας ζωής (Πράξεις 2,12).
4. Το ασκητικό και αγιοπατερικό: Οι Πατέρες της Εκκλησίας και οι ασκητές έζησαν στην πράξη το Ευαγγέλιο. Και εμείς λοιπόν θα ασκούμε τον εαυτό μας με εγκράτεια και θα μελετάμε τα συγγράματά τους και το άγιο παράδειγμά τους.
5. Ζωή συνεχούς μετανοίας
6. Ζωή σταυρού και θυσίας
7. Ζωή εμπράκτου αγάπης
8. Ζωή ταπεινοφροσύνης
9. Ζωή πνευματικής ανατάσεως: «Άνω σχώμεν τας καρδίας».

Πηγή: Περιοδικό “Ζωή”, τεύχος Ιανουαρίου 2023

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *