Έξοδος από το αδιέξοδό μας

«…Πού ο Χριστός γεννάται»

(Ματθ. 2,4)

«Χριστός γεννάται» Είναι ο αναμενόμενος Μεσσίας. Εκείνος για τον οποίο μίλησαν οι μεγάλοι Προφήτες. Ο «μεγάλης βουλής άγγελος, ο ισχυρός Θεός, ο θαυμαστός σύμβουλος, ο άρχοντας της ειρήνης, ο πατέρας του μέλλοντος αιώνος». Εκείνος που τον περίμεναν με λαχτάρα πάντα τα έθνη. Εκείνος που θα σηκώσει τους πόνους μας. Εκείνος για τον οποίο ο άγγελος είπε στους βοσκούς της Βηθλεέμ:
«Εὐαγγελίζομαι ὑμῖν χαρὰν μεγάλην… ὅτι ἐτέχθη ὑμῖν σήμερον σωτήρ, ὅς ἐστι Χριστὸς Κύριος». Ο Χριστός είναι ο χρισμένος από τον Θεό Πατέρα, Σωτήρας και Λυτρωτής του κάθε ανθρώπου και όλου του κόσμου. Αυτός ο Χριστός που «γεννᾶται σήμερον ἐν Βηθλεέμ» είναι το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος. Είναι «Θεὸς ἀληθινὸς ἐκ Θεοῦ ἀληθινοῦ», όπως ομολογούμε στο σύμβολο της πίστεώς μας.
«Χριστὸς γεννᾶται…». Σαρκώνεται «ἐκ Πνεύματος Ἁγίου και Μαρίας τῆς Παρθένου». Παίρνει δούλου μορφή, ο άχρονος Υιός του Θεού και γίνεται άνθρωπος. Εκείνος που δεν έχει ούτε αρχή ούτε τέλος «άρχεται». Εκείνος που έχει θρόνο τον ουρανό και υποπόδιο τη γη, γεννάται μέσα σ’ ένα σταύλο. Ντύνεται την ανθρώπινη φύση χωρίς να παύσει να είναι και Θεός. Είναι ο Θεάνθρωπος Λυτρωτής και Σωτήρας. Είναι τέλειος Θεός και τέλειος άνθρωπος, σύμφωνα με όσα μας διδάσκει η Αγία Γραφή και οι Πατέρες της Εκκλησίας μας.


Η εποχή που γεννήθηκε ο Χριστός ήταν εποχή ηθικής παρακμής και απελπισίας. Αλλά και η δική μας εποχή είναι τραγική. Νέοι άνθρωποι που έχασαν την πίστη τους, μέσα στην απελπισία τους αυτοκτονούν μονάχοι ή και ομαδικά, δούλοι των αιρέσεων και του σατανισμού. Τα ναρκωτικά σταματούν τη ζωή πρόωρα σε νέους και νέες της πατρίδας μας και σ’ όλο τον κόσμο. Ο πανσεξουαλισμός φθείρει και διαφθείρει τη νεολαία. Το ανθρώπινο αίμα χύνεται άφθονο σε πολλά μέρη της γης και στις γειτονικές μας χώρες. Μπροστά σ’ αυτό το αδιέξοδο μιά είναι μονάχα η διέξοδος: Ο ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ. Η γέννηση του Χριστού είναι ένα μήνυμα ελπίδας. Είναι το μοναδικό Φως που μας φωτίζει για να βγούμε απ’ το σκοτεινό τούνελ, μέσα στο οποίο χαθήκαμε. Πώς όμως θα γίνει αυτό;
«Χριστὸς γεννᾶται…». Η απάντηση είναι: όταν ο Χριστός γεννηθεί αληθινά μέσα στην καρδιά του καθενός μας. Και ο «Χριστὸς γεννᾶται…». Συνεχώς γεννάται. Για τον καθένα Χριστιανό που το ακούει, το διαβάζει ή το ψάλλει εκείνο το «γεννᾶται» δηλώνει μιά καινούργια γέννηση του Χριστού μέσα του. Τώρα, αυτή τη στιγμή ο Χριστός γεννάται. Σαν να λέει στον καθένα μας: Τώρα παρευθύς μην αργείς, ετοίμασε το σπήλαιό σου, την ψυχή σου. Διώξε από μέσα σου απερισκεψίες, αμαρτωλές σκέψεις, κακές επιθυμίες και τρέξε να Τον επισκεφθείς. Υψώσου από τη γη και από τα γήινα για να δώσεις την αγάπη σου ολόκληρη σ’ Εκείνον που κατεβαίνει τώρα στη γη για σένα. Αν δεν έχεις τίποτ’ άλλο να Του προσφέρεις για δώρο, όπως οι μάγοι και οι ποιμένες, βγάλε από επάνω σου τις αμαρτίες και πρόσφερέ τις.
Δέξου, λοιπόν, αδελφέ μου, τον Κύριο της Φάτνης με τα άγια μυστήρια και με τη Θεία Κοινωνία στη φτωχή σου ύπαρξη. Και τότε ο Χριστός θα γεννιέται μέσα στην καρδιά σου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *