Ας προσέξουμε πολύ την Αγία Γραφή και την Ιερά Παράδοση

Διὰ τοῦτο δεῖ περισσοτέρως ἡμᾶς προσέχειν τοῖς ἀκουσθεῖσι, μή ποτε παραρρυῶμεν

Εβρ. 2,1

Η εποχή μας είναι δύσκολη εποχή, αλλοπρόσαλλη, γεμάτη από αιρετικές και αναρχικές θεωρίες. Το Ίντερνετ, οι εφημερίδες, το ραδιόφωνο, η τηλεόραση, μεταδίδουν μηνύματα, που δημιουργούν σύγχυση στους ανθρώπους της εποχής μας. Έτσι αρκετοί βαπτισμένοι Χριστιανοί έχουν κλονισθεί στην ορθόδοξη πίστη τους. Αμφισβητούν ή κάνουν παρερμηνείες της χριστιανικής αλήθειας. Γι’ αυτό και η προτροπή του Αποστόλου μας είναι τόσο αναγκαία και επίκαιρη. «Γι’ αυτό κι εμείς πρέπει περισσότερο να προσέχουμε σ’ εκείνα που ακούσαμε από το κήρυγμα και είναι λόγοι του Υιού και των Αποστόλων, μήπως τυχόν ποτέ και παρεκκλίνουμε από το δρόμο της σωτηρίας».

Προσέχετε τον λόγο του Θεού

Για να βρίσκουμε τη σωστή λύση στα πνευματικά μας προβλήματα, χρειάζεται το φως της Αγίας Γραφής. «Λύχνος τοῖς ποσί μου ὁ νόμος σου καὶ φῶς ταῖς τρίβοις μου». Δηλαδή: Λυχνάρι φωτοβόλο -λέει ο Δαυίδ στον 118ο, 105 ψαλμό του- είναι ο Νόμος σου στην πορεία της ζωής μου και φως στους δρόμους μου. Η Αγία Γραφή είναι η τροφή της ψυχής. Ο ίδιος ο Κύριός μας είπε: «Ο άνθρωπος δεν θα ζήσει μόνο με ψωμί, αλλά με κάθε λόγο που βγαίνει από το στόμα του Θεού» (Ματθ. δʹ 4). Και ο ιερός Χρυσόστομος σχολιάζει: «Άρτω μεν σώμα τρέφεται, λόγω δε θείω ψυχή στηρίζεται».
Αλλά για να γνωρίσουμε την αλήθεια του Θεού και να στηριζόμαστε πάνω στον θείο λόγο, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να ακούμε τον Λόγο του Θεού. «Προσέχετε και ακούετε τους λόγους μου» παραγγέλλει ο Θεός με το στόμα του Προφήτη Ησαΐα (28,23). Οι πρώτοι Χριστιανοί των Ιεροσολύμων, όπως μας πληροφορούν οι Πράξεις των Αποστόλων (2,42), με ζήλο και επιμονή άκουγαν τη διδασκαλία των Αποστόλων. Με πνεύμα μαθητείας τρέφονταν με τον λόγο του Θεού. Και το έργο αυτό το συνεχίζει η Εκκλησία μας με το θείο κήρυγμα και την κατήχηση. Όμως δεν αρκεί μόνο να ακούμε, χρειάζεται και να μελετάμε με προσοχή τον λόγο του Θεού. Όχι επιπόλαια και βιαστικά. Πίσω από κάθε λέξη και φράση να αναζητάμε το βαθύτερο νόημα. Η προτροπή του αποστόλου Παύλου στον επίσκοπο Τιμόθεο ισχύει και για μας: «Ταῦτα μελέτα, ἐν τούτοις ἴσθι» (Αʹ Τιμ. 4,15). Τα λόγια του Θεού, δηλαδή, να τα μελετάς. Δεν αρκεί απλώς να τα διαβάζεις, όπως την εφημερίδα σου. Χρειάζεται να εμβαθύνεις. Δεν φθάνει να έχεις κάποια γνώση της Αγίας Γραφής. Πρέπει να αποκτήσεις και την επίγνωση. Κάθε μέρα λοιπόν να μελετάμε προσεκτικά την Αγία Γραφή.

Προσέχετε την ιερά Παράδοση

Γιατί αυτή ερμηνεύει σωστά την Αγία Γραφή. Υπάρχουν χωρία μέσα στην Παλαιά και στην Καινή Διαθήκη δύσκολα, που η κακή ερμηνεία τους μας οδηγεί σε παρανόηση. Και η παρανόηση, είτε γίνεται αθέλητα είτε θεληματικά, είναι χειρότερη από την άγνοια.
Ο απόστολος Πέτρος στην δεύτερή του Καθολική Επιστολή (3,15—17) μας προειδοποιεί: «Υπάρχουν μερικά δυσνόητα στις επιστολές του Παύλου, που οι αμαθείς και αστήρικτοι στη χριστιανική αλήθεια τα διαστρεβλώνουν, για να καταλήξουν έτσι οι ίδιοι θεληματικά στην αιώνια απώλεια».
Στη συνέχεια μας συμβουλεύει: «Σεις λοιπόν, αγαπητοί, να λαμβάνετε τα μέτρα σας και να προφυλάγεσθε, για να μη συναρπασθείτε από την πλάνη των ασεβών ψευδοδιδασκάλων».
Χρειάζεται, λοιπόν, κάποια βοήθεια στη μελέτη του λόγου του Θεού, για να μπορέσει να τον κατανοήσει κανείς και να τον ερμηνεύσει σωστά. Αυτή τη βοήθεια μας προσφέρει η Ιερά Παράδοση της Εκκλησίας μας. Δηλαδή ο,τι δίδαξαν οι Απόστολοι, οι Αποστολικοί Πατέρες και οι άγιοι Πατέρες που έλαβαν μέρος στις επτά Οικουμενικές Συνόδους και ερμήνευσαν θεόπνευστα όλη την Αγία Γραφή με τα συγγράμματά τους. Γι’ αυτό είναι απαράδεκτο να δεχθούμε τις παρερμηνείες των αιρετικών και όχι τις ερμηνείες των αγίων και θεοφόρων Πατέρων της Εκκλησίας μας.
Δεν φθάνει όμως να ακούμε, να μελετούμε και να ερμηνεύουμε σωστά την Αγία Γραφή. Χρειάζεται η ορθή γνώση και επίγνωση να γίνεται πράξη και καθημερινή μαρτυρία. Η Ορθοδοξία να είναι και Ορθοπραξία.

Πηγή: Περιοδικό Ζωή, τεύχος Μαρτίου 2023

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *