Πορεία Πίστεως

Η πίστη μας στον Χριστό είναι πηγή δύναμης! Μιας δύναμης καταπληκτικής που πετυχαίνει ακόμα και υπερφυσικά κατορθώματα…

 

«Ἡ πίστις σου σέσωκέ σε»

Για δύο θαύματα πίστεως μας κάνει λόγο η περικοπή του Ευαγγελίου της Κυριακής (Λουκ. η’ 41 – 56). Το πρώτο: Η θεραπεία μιάς γυναίκας που χρόνια έπασχε από ακατάσχετη αιμορραγία. Το δεύτερο: Η ανάσταση της κόρης του Ιαείρου. Πριν όμως γίνει το θαύμα αυτό, πηγαίνοντας στο σπίτι του Ιαείρου, γίνεται το θαύμα στην δυστυχισμένη εκείνη άρρωστη γυναίκα.

Με μεγάλη πίστη πλησίασε τον Χριστό. Και η ευλαβική της πίστη την κάνει να ακουμπήσει μόνο το άκρο του χιτώνα του Κυρίου. Και αμέσως σταμάτησε η αιμορραγία της. Όταν στη συνέχεια η θεραπευμένη γυναίκα έκανε την ομολογία της για το θαύμα, ο Κύριος είπε:

Η πίστη σου σε έσωσε.«Ἡ πίστις σου σέσωκέ σε». Με αυτά τα λόγια Του ο Κύριος τονίζει την μεγάλη και δυνατή πίστη της αιμορροούσης. Είναι σαν να της λέει: την θεραπεία σου δεν την πέτυχες με την επαφή του χεριού σου στο ρούχο μου, αλλά με την επαφή της πίστεώς σου, στο θεικό μου πρόσωπο. Η πίστη σου λοιπόν, σε έσωσε.

Ο Ιησούς ζητάει από μας πίστη. Τίποτε άλλο δεν μπορεί να κρατήσει τους ανθρώπους κοντά Του, παρά η μεγάλη πίστη. Η ζωντανή και έμπρακτη πίστη, που είναι η όραση της ψυχής, η έκτη αίσθηση. Μόνο μ᾿ αυτή την αίσθηση μπορούν να τον γνωρίσουν και να τον ζήσουν οι άνθρωποι. Γι᾿ αυτό και ο Χριστός με όσα μας είπε καθιερώνει την πίστη, σαν απόλυτη αρχή στον Χριστιανισμό.

Ας αναφέρουμε τρεις κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις Του, που έκανε ο ίδιος σε ανθρώπους σαν κι εμάς.

Η πρώτη: «Εἰ δύνασαι πιστεῦσαι, πάντα δυνατὰ τῷ πιστεύοντι» (Μάρκ. θ´ 23).
Η δεύτερη: «Ὁ πιστεύων εἰς ἐμὲ τὰ ἔργα ἃ ἐγὼ ποιῶ κἀκεῖνος ποιήσει καὶ μείζονα τούτων ποιήσει» (Ἰωάν. ιδ´ 12).
Η τρίτη: «Ἐὰν ἔχητε πίστιν ὡς κόκκον συνάπεως, ἐλέγετε ἂν τῇ συκαμίνῳ ταύτῃ, ἐκριζώθητι καὶ φυτεύθητι ἐν τῇ θαλάσσῃ, καὶ ὑπήκουσεν ἂν ὑμῖν» (Λουκ. ιζ´ 6).

Και οι τρεις διαβεβαιώσεις είναι η μία πιο κατηγορηματική και απόλυτη από την άλλη.

Είναι λοιπόν η πίστη μια δύναμη καταπληκτική, που πετυχαίνει υπερφυσικά κατορθώματα. Δηλαδή τα πιο παράδοξα, τα πιο απίθανα, τα πιο απίστευτα πράγματα, μας λέει ο Κύριος, ότι είναι δυνατόν να γίνουν με την πίστη.

Γι᾿ αυτό και η πορεία του Χριστιανού πάνω στη γη, είναι πορεία πίστεως. Δεν ρυθμίζει τη ζωή του ο ορθολογισμός αλλά η ζωντανή πίστη στο πρόσωπο του Χριστού. Δεν μένει στη φυσική γνώση αλλά προχωρεί σε μια πνευματική υπερφυσική θεώρηση των πάντων. Γιατί η «πίστη είναι η αδίστακτη και ακλόνητη πεποίθηση στην πραγματική ύπαρξη αγαθών τα οποία ελπίζουμε. Απόδειξη και βεβαιότητα για πράγματα που δεν βλέπονται με τα μάτια του σώματος και όμως είναι σαν να τα βλέπουμε με τα μάτια μας και να τα πιάνουμε με τα χέρια μας» (Ἑβρ. ια´ 1).

Είναι δηλαδή η πίστη μια υπερφυσική γνώση, ένας θείος φωτισμός, μια λάμψη στο εσωτερικό της ψυχής μας και ένα θεικό φως στην πορεία της ζωής μας. Ευτυχισμένος όποιος απέκτησε την πνευματική αυτή όραση της πίστεως και η πορεία της ζωής του είναι πορεία πίστεως. Γιατί ο Χριστιανός αυτός δεν ζει τη φτωχή και αμαρτωλή ζωή των αισθήσεων, αλλά την υπερφυσική ζωή της πίστεως και της χάριτος. Έτσι ένας πιστός νέος μέσα στη δουλειά του, μπορεί να σταθεί τίμιος και ακέραιος, γιατί πιστεύει στην παρουσία του Θεού. Και μια νέα κοπέλα μπορεί να κρατήσει τον θησαυρό της αγνότητός της με τον ίδιο τρόπο.

Αλλά ας μην ξεχνάμε ότι η πίστη ήταν το μεγάλο και δυνατό όπλο, που μ᾿ αυτό οι Πατέρες μας νίκησαν σ᾿ όλους τους αγώνες και το 1940-41. Το ΟΧΙ εκείνο που ακούστηκε τότε ήταν κραυγή πίστεως. Και με την πίστη στην βοήθεια του Θεού και στη χάρη της Παναγίας, νίκησαν.

Έχουμε άραγε σήμερα την πίστη των Πατέρων μας; Πιστεύουμε σαν τον Ιάειρο, σαν την αιμορροούσα; Αν όχι, ας ικετεύουμε τον Κύριο με τα λόγια των μαθητών Του: «Κύριε πρόσθες ἡμῖν πίστιν» (Λουκ. ιζ´ 5).

 

Πηγή: Περιοδικό ΖΩΗ, τεύχος Νοεμβρίου 2020

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *