Πνευματικά “ρήματα” και συμβουλές (Αγ. Ισαάκ του Σύρου)

Πρακτικές συμβουλές για τον καθημερινό πνευματικό αγώνα από τον άγιο Ισαάκ το Σύρο

Η δικαιολογία δεν έχει θέση στην πολιτεία (στη ζωή) των χριστιανών, και δεν είναι σημειωμένη πουθενά στη διδασκαλία του Χριστού. Εάν δεν έχεις καρδιακή ησυχία, έχε τουλάχιστον ήσυχη τη γλώσσα σου. Εάν δεν μπορείς να βάλεις σε τάξη και πειθαρχία τους λογισμούς σου, τουλάχιστον κράτησε σε ευταξία τις σωματικές σου αισθήσεις. Εάν δεν είσαι μόνος κατά τη διάνοιά σου, τουλάχιστον να είσαι μόνος σωματικά. Εάν δεν μπορείς να εργαστείς σωματικά, τουλάχιστον να έχεις την κατά Θεόν λύπη. Εάν δεν μπορείς να αγρυπνήσεις όρθιος, τουλάχιστον αγρύπνησε στο κρεβάτι σου, καθήμενος ή ξαπλωμένος. Εάν δεν μπορείς να κάνεις διήμερη νηστεία, τουλάχιστον νήστεψε ως το βράδυ, ή τουλάχιστον φυλάξου να μην χορτάσεις το στομάχι σου.

Δεν έχεις αγία καρδιά; Κράτησε αγνό το σώμα σου. Αν δεν μπορείς να δώσεις ελεημοσύνη, λάλει ως αμαρτωλός. Αν δεν είσαι ειρηνοποιός, τουλάχιστον να μην αγαπάς την ταραχή. Αν δεν μπορείς να γίνεις σπουδαίος άνθρωπος, τουλάχιστον να έχεις άοκνο (δραστήριο) φρόνημα. Αν αγαπάς την πραότητα θα έχεις ειρήνη στην καρδιά σου. Και αν αξιωθείς να έχεις ειρήνη, θα χαίρεσαι σε κάθε περίσταση. Ζήτησε να αποκτήσεις σύνεση και όχι χρυσάφι. Φόρεσε ταπεινά φορέματα κι όχι τη βασιλική πορφύρα. Η ειρήνη της ψυχής είναι ανώτερη από την κοσμική βασιλεία. […]

Η φωτιά που άναψε στα ξερά ξύλα, δύσκολα θα σβήσει. Και η θέρμη του Θεού, που ανάβει στην καρδιά του ανθρώπου που απαρνήθηκε τον κόσμο, είναι πιο δυνατή από τη φωτιά και ποτέ δεν θα σβήσει.

Όταν η δύναμη του κρασιού περάσει στα μέλη το ανθρώπου, κάνει το νου του να ξεχάσει την πραγματικότητα. Έτσι και με την μνήμη του Θεού. Όταν δηλαδή (η μνήμη του Θεού) κυριαρχήσει στην ψυχή, χάνεται κάθε μάταιη ενθύμηση από την καρδιά. Ενώ η ψυχή αρχίζει να φωτίζεται με την πνευματική όραση της προσευχής, έρχεται η πολυλογία και τη σκοτίζει.

Όταν η ζωή σου είναι κατά Θεόν, να μη λυπάσαι για τις σωματικές στενοχώριες και κακοπάθειες. Ο Θεός μια μέρα θα σου τις πάρει
τελείως. Να μη φοβάσαι ούτε το θάνατο. Διότι ο Θεός ετοίμασε τα μέλλοντα αγαθά, για να σε κάνει ανώτερο απ’ αυτόν (το θάνατο).

Επιμέλεια: Μ. Α. , Φοιτητής Ιατρικής Σχολής Αθηνών

Πηγή: Παρεμβολή, τεύχος 101

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *