Ο Όσιος Ιάκωβος Τσαλίκης για την πολεμική προς την Εκκλησία

– Γέροντα, βλέπουμε ότι κηρύχθηκε ένας πόλεμος εναντίον της Εκκλησίας, και της πίστεώς μας, εσείς πώς βλέπετε την κατάσταση;

– Ακούστε, παιδιά μου, με συγχωρείτε. Εμείς, θα έχουμε την πίστη μας στον Χριστό. Όπως οι Άγιοι Μάρτυρες, όπως, με συγχωρείτε, ο σημερινός Όσιος, ο Όσιος Συμεών, πάνω σ’ έναν στύλο αγίασε, ο Όσιος Δαυίδ ο Θεσσαλονίκης πάνω σε μια αμυγδαλιά.

Λοιπόν αυτοί, γιατί αγωνιστήκανε και θυσιαστήκανε; Για την αγάπη του Χριστού. Γιατί πιστεύανε ότι “ζῇ Κύριος ὁ Θεὸς τῶν δυνάμεων”.

Μήπως, παιδιά μου, είναι σημερινή αυτή η κατάσταση; Είναι από την ημέρα που έγινε ο κόσμος. Αυτή η κακία, των πρωτοπλάστων, των παιδιών, του Κάιν και του Άβελ. Ο ένας αδελφός δεν σκότωσε τον άλλο; Αυτός είχε φθόνο.

Μήπως, παιδιά μου, από τις ημέρες του Χριστού μας, δύο χιλιάδες χρόνια, δεν κυνηγούν τον Χριστό; Τί έλεγε σήμερα το Ευαγγέλιο; Για τον τυφλό αυτόν. Αποσυνάγωγος γινότανε, όποιος ομολογούσε Ιησούν Χριστόν. Του έπαιρναν τις περιουσίες και τον καταδιώκανε, παιδιά μου, τον κάνανε εξορίες και τον σκότωναν κιόλας.

Λοιπόν, παιδιά μου, είναι ανέκαθεν αυτός ο πόλεμος με την Εκκλησία. Αλλά και “πύλαι ᾅδου οὐ κατισχύσουσιν αὐτῆς”. Δεν πρόκειται, παιδιά μου, να πάθει τίποτα η Εκκλησία, γιατί εφόσον ζει Θεός Αληθινός τίποτε δεν μπορούν να μας κάνουν.

Εμείς θα αγωνιστούμε, εμείς προσευχόμεθα, εμείς θα προσευχόμεθα πάντοτε στο Θεό να μας στηρίζει η χάρις του Θεού, να μας ενισχύει.

Μη φοβάστε τίποτα, παιδιά μου, διότι “ζῇ Κύριος ὁ Θεὸς”.

 

Πηγή:  ΈΝΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΆΓΙΟΣ, Ο ΌΣΙΟΣ ΙΑΚΩΒΟΣ (ΤΣΑΛΙΚΗΣ), Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Οσίου Δαυίδ Γέροντος, Έκδοση των Πατέρων της Ιεράς Μονής Οσίου Δαυίδ Γέροντος Λίμνη Ευβοίας 2018, σελ. 146

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *