Μπροστά στο μυστήριο

«Ταῦτα αὐτοῦ ἐνθυμηθέντος ἰδοὺ ἄγγελος Κυρίου κατ᾿ ὄναρ ἐφάνη αὐτῷ…»

Ματθ. 1,20

Η πρώτη αντίδραση στον ερχομό του Χριστού στον κόσμο είναι ο σκανδαλισμός του Ιωσήφ.Ήταν συνετός και δίκαιος. Γι’ αυτό όταν αντιλαμβάνεται την κατάσταση της Παρθένου Μαρίας, τα χάνει. Ένα σωρό υποψίες τον τυλίγουν. Βρίσκεται σε σύγχυση. Αδυνατεί να εξηγήσει όλη αυτή την υπόθεση.

Ο Θεός δεν ρίχνει αμέσως φως

Στην αρχή σιωπά. Αφήνει τον Ιωσήφ να παλεύει με τις σκέψεις του. Και μετά επεμβαίνει. «Ταῦτα αὐτοῦ ἐνθυμηθέντος», δηλαδή αφού θέλησε ν’ απομακρύνει μυστικά από κοντά του την Παναγία, «ἰδοὺ ἄγγελος Κυρίου κατ᾿ ὄναρ ἐφάνη αὐτῷ λέγων· Ἰωσήφ, μὴ φοβηθῇς παραλαβεῖν Μαριὰμ τὴν γυναῖκα σου· τὸ γὰρ ἐν αὐτῇ γεννηθὲν ἐκ Πνεύματός ἐστιν Ἁγίου· τέξεται δὲ υἱὸν καὶ καλέσεις τὸ ὄνομα αὐτοῦ Ἰησοῦν· αὐτὸς γὰρ σώσει τὸν λαὸν αὐτοῦ ἀπὸ τῶν ἁμαρτιῶν αὐτῶν». Παρόμοια βλέπουμε συχνά να εφαρμόζει ο Θεός στο λυτρωτικό Του έργο. Δεν επεμβαίνει αμέσως. Επιτρέπει προς στιγμήν να παλεύουμε με απορίες. «Είναι αλήθεια όλα αυτά;» «Ήλθε πραγματικά ο Υιός του Θεού να γίνει ένα με μας, να μας ενώσει με τον Πατέρα;»
Μην τα χάνουμε μπροστά στις ανεξιχνίαστες ενέργειες του Θεού. Και προπαντός μη βιαζόμαστε να παίρνουμε αποφάσεις με βάση τα ανθρώπινα δεδομένα. Συχνά ο Θεός καθυστερεί. Είναι πολύ επικίνδυνο όμως να εμπιστευόμαστε στο μυαλό μας. Όσοι κάνουν έτσι συχνά σκοντάφτουν και σκανδαλίζονται. Η θεία Χάρη έρχεται όταν ο Θεός κρίνει και χύνει φως στο μυστήριο και μας οδηγεί στην αλήθεια.

Συμμόρφωση στα μηνύματα του Θεού

Μόλις ο Θεός αποκάλυψε στον Ιωσήφ τη βουλή του, άφησε κατά μέρος κάθε προηγούμενη σκέψη του και έσπευσε να κάνει αυτό που του υποδεικνύει ο Θεός: «Ἐποίησεν ὡς προσέταξεν αὐτῷ ὁ ἄγγελος Κυρίου». Δέχτηκε το ουράνιο μήνυμα και προχώρησε ταπεινά να διακονήσει στο θείο σχέδιο.
Πόσο συχνά εμείς αντίθετα, δενόμαστε με τις ιδέες και τα αισθήματά μας και μένουμε στις τοποθετήσεις μας για τα θέματα της πίστεως ή για ορισμένα πρόσωπα και πράγματα! Πόσο δύσκολοι είμαστε να παραμερίσουμε τα στοιχεία που μας προσκομίζει το λογικό μας και να πιστέψουμε σε κάτι που παραγγέλλει ο Κύριος, σε κάτι που ξεφεύγει την ανθρώπινη πείρα μας!
Ο Κύριος σε κάποια σταυροδρόμια της ζωής μας επεμβαίνει και μας δείχνει τον δρόμο. Χρησιμοποιεί τη φωνή της συνειδήσεώς μας, μας μιλάει με τα λόγια της Γραφής, μας οδηγεί σ’ έναν καλό πνευματικό, μας σπρώχνει με ορισμένα γεγονότα. Ας δεχόμαστε τα μηνύματά του και ας είμαστε πάντοτε πρόθυμοι να απαγκιστρωνόμαστε από οποιαδήποτε σκέψη και απόφασή μας, μόλις βεβαιωθούμε ότι ο Θεός μας ζητάει κάτι άλλο.
Έτσι θα μπορούμε να βαδίζουμε ασφαλέστερα κατά το θέλημά Του, να Τον υπηρετούμε πιστότερα και να κατανοούμε καλύτερα το μυστήριο της λυτρώσεως του ανθρώπινου γένους, που μπήκε στην πιο αποφασιστική φάση του με την έλευση του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού στην ανθρωπότητα.

Πηγή: Περιοδικό “Ζωή”, τεύχος Δεκεμβρίου 2022

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *