Kαὶ δώσω ὑμῖν καρδίαν καινὴν καὶ πνεῦμα καινὸν

Μια δικαιολογημένη αντιπάθεια νιώθουμε όλοι μας στο παλιό και κατεστημένο. Μας είναι ενοχλητικό. Γι’ αυτό κι όλοι νοσταλγούμε, ποθούμε, επιδιώκουμε κάτι το νέο. Νέοι άνθρωποι ποθούμε να γίνουμε. Νέοι στην εμφάνιση, νέοι στην ηλικία, νέοι στους οραματισμούς, νέοι στις σκέψεις, νέοι στις πεποιθήσεις, νέοι στις επιδιώξεις.

Έτσι εξηγείται και η προσπάθεια που καταβάλλει η επιστήμη για να υπερνικήσει τη φθορά και το πάλιωμα.

Στη προσπάθειά μας όμως αυτή, κάνουμε όλοι μας ένα βασικό λάθος στη διεύθυνση και τον αριθμό. Ζητούμε το ξανάνιωμα και την ανακαίνιση, εκεί που βασιλεύει το ξέφτισμα και η φθορά. Θέλουμε το ξανάνιωμα και την ανακαίνιση, εκεί που βασιλεύει το ξέφτισμα και η φθορά. Θέλουμε το ξανάνιωμα να το πετύχουμε με τρόπους εξωτερικούς, ενώ είναι θέμα εσωτερικό, καρδιάς και πνεύματος.

Ο θεόπνευστος Προφήτης Ιεζεκιήλ αυτή την αλήθεια μας τονίζει με τα λόγια που αναφέραμε στην αρχή. Μας μιλάει εκ μέρους του ζώντος Θεού. Μια υπόσχεση του Κυρίου Παντοκράτορα μας αποκαλύπτει: “Και δώσω υμίν καρδίαν καινήν και πνεύμα καινόν δώσω εν υμίν και αφελώ την καρδίαν την λιθίνην εκ της σαρκός υμών και δώσω υμίν καρδίαν σαρκίνην”. Να, το μυστικό για την ανακαίνισή μας. Ο Θεός μας και πλάστης μας και δημιουργός μας, η πηγή της ζωής και της αθανασίας, μας προσφέρει μια καινούργια καρδιά και ένα καινούργιο πνεύμα μέσα μας. Μας αφαιρεί την λίθινη, τη σκληρή σαν πέτρα καρδιά, πάνω στην οποία δε μπορεί να γραφεί ο νόμος της αγάπης Του από το Άγιο Πνεύμα. Και στη θέση της πέτρινης καρδιάς, μας δίνει μια καρδιά σάρκινη, δηλαδή μαλακή, τρυφερή και δεκτική της θείας χάρης.

Ο Αδάμ, ο γενάρχης μας, με την παρακοή του στο θέλημα του Θεού πέτρωσε την καρδιά του. Και κάθε αμαρτία και παρακοή πετρώνει τις καρδιές των ανθρώπων, τις φθείρει, τις παλιώνει.

Ο νέος Αδάμ, ο Χριστός, ήρθε να δώσει στον άνθρωπο μια νέα ύπαρξη, μια καινούργια καρδιά, μια καινούργια ζωή. Και η Προφητεία αυτή του Ιεζεκιήλ βρήκε την εκπλήρωσή της με την έλευση του Χριστού στον κόσμο. Ο Χριστός με την Εκκλησία Του μας χαρίζει μια καινούργια ζωή, μια νέα ύπαρξη. Νέα όχι από απόψεως χρόνου, όπως ζητούν συνήθως οι άνθρωποι, που σκέπτονται μάταια, αλλά νέα από απόψεως ποιότητας, διάρκειας, δυναμισμού. Μια “καινότητα ζωής”, που να στέκει επάνω από χρόνους και καιρούς και να μείνει στους αιώνες.

Να γιατί η διδαχή του Χριστού φέρνει το όνομα “Καινή Διαθήκη”. Αυτή προσφέρει, σε όσους την ασπάζονται, μια αληθινή μεταμόρφωση, μια ριζική ανακαίνιση.

Προτού οι άνθρωποι επιχειρήσουν εγχειρήσεις “ανοικτής καρδιάς” και μεταμοσχεύσουν νέες καρδιές, Συ, Κύριε, μας υποσχέθηκες με το στόμα του Προφήτη Σου: “καρδίαν καινὴν καὶ πνεῦμα καινὸν δώσω ἐν ὑμῖν καὶ ἀφελῶ τὴν καρδίαν τὴν λιθίνην… καὶ δώσω ὑμῖν καρδίαν σαρκίνην”. Μια τέτοια καινούργια καρδιά χάρισέ μου, Κύριε, την καινούργια χρονιά. Καρδιά σπλαγχνική, ανεξίκακη, συγχωρητική, που να πάλλεται ακατάπαυστα στους μελωδικούς χτύπους της αγάπης Σου και της αγάπης των αδελφών.

Συ, Κύριε, μονάχα μπορείς να μου χαρίσεις τη νέα αυτή καρδιά. Σε παρακαλώ και Σε ικετεύω: “Kαρδίαν καθαρὰν κτίσον ἐν ἐμοί, ὁ Θεός, καὶ πνεῦμα εὐθὲς ἐγκαίνισον ἐν τοῖς ἐγκάτοις μου” (Ψαλμ. 50,12). Τότε, και μόνο τότε, θα γίνει πραγματικά καινούργιο και αληθινά ευτυχισμένο το νέο έτος 2021.

Πηγή: Σαλπίσματα από την Αγ. Γραφή, εκδόσεις “Παρουσία”, Αρχιμανδρίτου Κωνσταντίνου Σακαρίδη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *