Ακλόνητοι στο διωγμό

Οι Χριστιανοί στα λιοντάρια! Με το σύνθημα αυτό ξεσπούσαν οι φοβεροί διωγμοί εναντίον των πρώτων Χριστιανών. Ο απόστολος Παύλος θυμάται κι αυτός τους διωγμούς και γράφει στον Τιμόθεο ότι «πάντες οἱ θέλοντες εὐσεβῶς ζῆν διωχθήσονται»! Η ομολογία αυτή ισχύει άραγε και για τους σημερινούς Χριστιανούς; Διώκονται σήμερα οι Χριστιανοί;

«Τέκνον Τιμόθεε, παρηκολούθηκάς μου τῇ διδασκαλίᾳ, τῇ ἀγωγῇ, τῇ προθέσει, τῇ πίστει, τῇ μακροθυμίᾳ, τῇ ἀγάπῃ, τῇ ὑπομονῇ, τοῖς διωγμοῖς, τοῖς παθήμασιν, οἷά μοι ἐγένοντο ἐν ᾽Αντιοχείᾳ, ἐν ᾽Ικονίῳ, ἐν Λύστροις· οἵους διωγμοὺς ὑπήνεγκα καὶ ἐκ πάντων με ἐρρύσατο ὁ Κύριος. Καὶ πάντες δὲ οἱ θέλοντες εὐσεβῶς ζῆν ἐν Χριστῷ ᾽Ιησοῦ διωχθήσονται· πονηροὶ δὲ ἄνθρωποι καὶ γόητες προκόψουσιν ἐπὶ τὸ χεῖρον, πλανῶντες καὶ πλανώμενοι. Σὺ δὲ μένε ἐν οἷς ἔμαθες καὶ ἐπιστώθης, εἰδὼς παρὰ τίνος ἔμαθες, καὶ ὅτι ἀπὸ βρέφους τὰ ἱερὰ γράμματα οἶδας, τὰ δυνάμενά σε σοφίσαι εἰς σωτηρίαν διὰ πίστεως τῆς ἐν Χριστῷ ᾽Ιησοῦ τῷ Κυρίῳ ἡμῶν».

«Πάντες οἱ θέλοντες εὐσεβῶς ζῆν ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ διωχθήσονται»

Οι Χριστιανοί στα λιοντάρια! Με το σύνθημα αυτό ξεσπούσαν οι φοβεροί διωγμοί εναντίον των πρώτων Χριστιανών. Από το Κολοσσαίο αμφιθέατρο της Ρώμης, όπου έριχναν τους Χριστιανούς στα πεινασμένα θηρία, οι διωγμοί απλώνονταν σε ολόκληρη την ρωμαική αυτοκρατορία. Οι πιστοί του Εσταυρωμένου Χριστού έβαφαν με το αίμα τους τα αμφιθέατρα, τα δικαστήρια, τις αγορές, τους δρόμους. Ο απόστολος Παύλος θυμάται κι αυτός τους διωγμούς του και γράφει στον Τιμόθεο: Τι φοβερούς διωγμούς υπέφερα και όμως από όλους με γλύτωσε ο Κύριος! Και κατόπιν καταλήγει σ’ ένα συγκλονιστικό συμπέρασμα: «Καὶ πάντες οἱ θέλοντες εὐσεβῶς ζῆν διωχθήσονται»! Η ομολογία αυτή του θείου Αποστόλου ισχύει άραγε και για τους σημερινούς Χριστιανούς; Διώκονται και σήμερα οι Χριστιανοί;

Σύγχρονοι διωγμοί

Δεν σταμάτησαν οι διωγμοί των Χριστιανών ούτε στιγμή. Πότε στην πατρίδα μας, πότε σ’ άλλες χώρες της Ανατολής, χύθηκε άφθονο το χριστιανικό αίμα. Στις μέρες μας ο διωγμός των Χριστιανών είχε απλωθεί στην Κίνα, στην Αλβανία, που τόσοι αδελφοί μας Έλληνες δοκιμάσθηκαν, στη Ρωσία κλπ. Στις χώρες αυτές είχε ξεσπάσει ένας αμείλικτος αντιχριστιανικός πόλεμος, που συνεχίσθηκε χωρίς ανάπαυλα με μεγαλύτερη και σατανικότερη ορμή. Οι Χριστιανοί αδελφοί μας στις περιοχές αυτές έγραψαν με το αίμα τους τη σύγχρονη ιστορία της πίστεως.

Και όχι μόνο εκεί. Οι Χριστιανοί διώκονται παντού. Δεν ρίχνονται βέβαια στις φυλακές και στα θηρία, όπως την αρχαία εποχή. Γνωρίζουν όμως ένα καθημερινό και ασταμάτητο μαρτύριο χλευασμού, περιφρονήσεως και αντιδράσεως. Και αυτός είναι σχεδόν ο κανόνας και για την δική μας κοινωνία.

Που θα εμφανισθεί ένας αληθινός Χριστιανός; Στο κατάστημα, στο σχολείο, στο εργοστάσιο, στον στρατό, στο σπίτι; Δεν αποκλείεται να συνασπιστούν όλοι οι άλλοι εναντίον του. Και θα αρχίσει ο πόλεμος. Θα αρχίσουν οι ειρωνείες, τα πικρόχολα σχόλια, η φανερή ή η κρυφή αντίδραση. Ακόμα και γονείς δεν αποκλείεται από άγνοια να αντιδράσουν στην χριστιανική ζωή των παιδιών τους. Γιατί η ευσέβεια, η αγνότητα, η δικαιοσύνη, θεωρούνται σήμερα από μερικούς αναχρονισμός και ανοησία. Άλλοι τους Χριστιανούς τους φοβούνται, γιατί στέκονται εμπόδιο στα άνομα έργα τους.

Αυτός είναι ο κλήρος των Χριστιανών: ο παντοτινός διωγμός. Ο απόστολος Παύλος στο Αποστολικό αυτό ανάγνωσμα το τόνισε: «πάντες οἱ θέλοντες εὐσεβῶς ζῆν ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ διωχθήσονται».

Καμία υποχώρηση

Ο δέσμιος όμως Απόστολος του Χριστού δεν αρκείται μόνο στην διαπίστωση αυτή. Προχωρεί σε μια υπέροχη προτροπή προς τον Τιμόθεο. Του λέει:

«Σὺ μένε, ἐν οἷς ἔμαθες καὶ ἐπιστώθης». Στάσου, παιδί μου, ακλόνητος και σταθερός σε όσα έμαθες και βεβαιώθηκες, ότι είναι αληθινά από την προσωπική σου πείρα. Μέσα σ’ ένα κόσμο, που οι άνθρωποι θα είναι «πλανῶντες καὶ πλανώμενοι», συ κράτησε γερά την αλήθεια του Χριστού. Μη λησμονείς ποιος σε δίδαξε την αλήθεια αυτή (εδώ ο Απόστολος εννοεί τον εαυτό του) και ότι έχεις για αλάνθαστο οδηγό «τὰ ἱερὰ γράμματα», την Αγία Γραφή.

Μέσα σ’ ένα κόσμο, που εξακολουθεί να διώκει και να χλευάζει την πίστη και τους Χριστιανούς, η προτροπή του θείου Αποστόλου παίρνει ξεχωριστή σημασία και για τους σημερινούς πιστούς: «Σὺ μένε, ἐν οἷς ἔμαθες». Το ωραιότερο χαρακτηριστικό του πιστού είναι να μένει σταθερός και ακλόνητος στις αρχές του, μέσα στους σεισμούς των χλευασμών και των διωγμών. Να μη τον παρασύρει το ρεύμα του κακού. Να μη του σβήνει το φως της αλήθειας ο άνεμος της ψευτιάς. Να μη υποχωρεί ούτε μια σπιθαμή, εγκαταλείποντας τις θέσεις της τιμιότητας και της δικαιοσύνης. Γιατί μόνον έτσι υπάρχει ελπίδα να επικρατήσει στην κοινωνία η αγνή, η χριστιανική ζωή. Γι’ αυτό, όσοι έχουν την τιμή να διώκονται για τις χριστιανικές τους αρχές, πρέπει να νιώθουν και ιδιαίτερη την υποχρέωση να αγωνίζονται με κάθε τρόπο για να τις κρατούν ψηλά.

Σ’ έναν από τους μακαρισμούς του ο Κύριος λέει:

«Μακάριοι οἱ δεδιωγμένοι ἕνεκεν δικαιοσύνης, ὅτι αὐτῶν ἐστιν ἡ βασιλεία τῶν οὐρανῶν» (Ματθ. ε´ 10). Όσοι γνώρισαν και γνωρίζουν τον διωγμό και την περιφρόνηση, γιατί θέλουν να ζούν την ζωή του Θεού είναι μακάριοι. Οι πληγές, τα αίματα, τα δόντια των θηρίων, οι χλευασμοί θα γίνουν μαργαριτάρια, που θα στολίσουν το άφθαρτο στεφάνι της δόξας τους στην βασιλεία των ουρανών.

Πηγή: Περιοδικό ΖΩΗ, τεύχος Φεβρουαρίου 2021

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *